Hampir semua link dibawah adalah halaman milik penulis. Sebarang masalah bolehlah hubungi terus kepada saya.
HUBUNGI | AGAMA | GAMAT ONLINE | LANGKAWI TOUR| IKLAN1-KOSONG | IKLAN2-KOSONG |

Rabu, Disember 22, 2010

Apa Dah Jadi Dunia Anaconda??!!

Di era akhir zaman ini, nafsu manusia semakin rakus. Tidak cukup dengan pelbagai juadah yang sedia ada. Mereka sentiasa tercari-cari dan terus mencari selera yang pelbagai. Baru-baru ini kita telah digemparkan oleh akhbar Metro dengan kisah "sup janin". Tidak pernah terfikir oleh kita bahawa ada segelintir manusia tidak berperikemanusian yang sanggup melakukan tindakan yang sedemkian.
Adalah dimaklumkan bahawa mereka sanggup berbuat demikian demi untuk menguatkan tenaga shahwat. Masih tidak cukupkah lagi dengan khasiat tongkat ali, ikan belacap, gambir sarawak dan sebagainya. Kini janin yang tidak berdosa pula menjadi pilihan penggemar penguat tenaga seks.


Tabiat dan amalan ini tidak ubah seperti perlakuan canibal (manusia makan orang). Cuma bezanya mereka ini tinggal di bandar-bandar (jika dibandingkan dengan canibal yang tinggal di dalam hutan).

Nampaknya semakin kita menghampiri penghujung dunia, semakin banyak perkara dan peristiwa pelik yang berlaku. Adalah tidak mustahil jika pada suatu hari nanti kita akan melihat terdapatnya manusia yang memakan daging manusia secara terang-terangan di bandar-bandar besar. Berdoalah kepada Yang Maha Esa agar kita tidak berada di zaman tersebut.

Semua perkara yang baik itu datangnya dari Allah SWT, manakala yang buruk dan lemah itu datangnya dari kesilapan kita sendiri sebagai umat manusia. Bersamalah kita berusaha memperbaiki amalan kita setiap hari, semoga menjadi insan yang mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat, insya Allah.

Selasa, Oktober 26, 2010

Beberapa Laman Telah Dikemaskini

Alhamdulillah, beberapa laman blog dan lain-lain laman website telah siap, tinggal proses kemaskini dan update jer, banyak-banyak ni kadang-kadang serabut gak nak manage semua ni nanti.... nasib baik tak pandai buat website sendiri, kalau tak, mesti lagi sibuk dok buat website pulak.... Kepada rakan-rakan, guru-guru, majikan, dan sesiapa sahaja yang terbuka, pernah buka atau baru ja buka blog ni, saya merayu dan sangat berharap agar dapat memberi sebarang komentar berkaitan dengan segala isi website, blog, teguran, nasihat dan sebagainya.. kadang-kadang mungkin terlalu excited buat macam-macam takut terlupa atau terleka dengan kesalahan atau kemungkaran yang wujud... mungkin akan ada yang berpandangan positif atau negatif dengan senarai blog dan website yang saya nyatakan dibawah, namun itu mungkin berbeza menurut pandangan masing-masing....

(Laman blog ni, saya cuba masukkan tentang serba sedikit info agama yang saya tulis sendiri yang InsyaAllah akan melibatkan kepelbagaian ilmu untuk kita kongsi bersama, mudah-mudahan sedikit jariah ini mendapat penilaian dari Allah s.w.t.)

2. http://www.touch1collection.blogspot.com
(Laman ni merupakan laman niaga saya dan isteri, disini saya jual pelbagai jenis t-shirt labuh muslimah dewasa, remaja, dan kanak-kanak. Jubah dan baju kurung juga terdapat disini dengan harga yang murah bermula dari RM60 - Rm140.00. Pelanggan boleh beli secara online ataupun datang sendiri ke kedai kami di Langkawi berhadapan dengan Hospital Besar Langkawi di Jalan Bukit Tekoh.. Alhamdulillah bulan pertama sahaja jualan dan sambutan amat menggalakkan terutama dari penduduk setempat. Masuklah untuk melihat koleksi yang ada. Banyak lagi koleksi terdapat disini. Gambar dipaparkan adalah sebahagian kecil yang terdapat dikedai kami. Pelbagai koleksi dan produk berkiatan kesihatan, kecantikan turut terdapat disini. InsyaAllah hampir 100% adalah produk dan pakaian keluaran MUSLIM)
Disini saya letakkan hartanah keluarga yang hendak dijual dan menyediakan perkhidmatan sewa bilik, sewa rumah, sewa kereta, sewa motor, gerai dan sebagainya. Sesiapa yang ingin menjual aset mereka juga boleh mengiklan disini dengan menghubungi saya. Hanya perlu emailkan detail dan beberapa keping gambar bagi memudahkan saya menguruskan iklan.

4. http://www.sirehlagenda.blogspot.com/
(Dilaman ini, InsyaAllah penulis akan masukkan produk-produk berasaskan gamat keluaran keluarga (Sireh Lagenda Sdn. Bhd). Pengguna, Pembeli atau Pemborong bolehlah membuat pesanan disini dengan menghantar email atau terus menghubungi saya. Sehingga kini, Alhamdulillah, sambutan dan respon pengguna amatlah menggalakkan..InsyaAllah.

Segala penulisan blog-blog ini 100% adalah hasil nukilan dan celoteh dari saya sendiri dan mungkin pengisiannya sahaja saya ciplak atau merujuk kepada beberapa bahan supaya tidak berlaku kesilapan dan jika adapun mungkin sesuatu yang tidak disengajakan. Terima kasih atas kesudian membaca.

Selasa, September 28, 2010

Dah Siap....

Kedai Pakaian aku buat untuk isteri aku akhirnya dah siap dan dah mula beroperasi... banyak gak habis tapi bila hasil titik peluh dan susah payah sendiri ni, lebih puas hati walau letih sikit...tukang depan belakang, tingkap semua aku buat sendiri time balik kerja....berat pun susut hampir 10kg....tak payah makan ubat kurus pun...hehe
walau dah buka hampir seminggu, aku masih tak publish banner iklan lagi coz nak save badget sikit, nak buat toilet lak kat belakang kedai tu....bila semua dah siap baru nak iklankan betul-betul...

Lepas semua ni selesai, InsyaAllah, gerai sate lak aku nak siapkan... bila gerai sate ni pun dah mula beroperasi, aku mungkin tido di kedai ja nanti, jarang dah balik umah. balik keja, malam niaga lak...mungkin letih sikit....cari rezeki halal, cuba nak berniaga, kalau ada sinar berjaya sikit, boleh aku kerja sendiri ja nanti....ada rezeki lebih lagi, nak beli lori putih niaga tu...boleh menjual di seluruh Langkawi... ni misi aku sekarang, insyaAllah, usha betul2, nanti Allah akan buka jalan...ameen...mula dari bawah insyaAllah kalau jatuh pun tak sakit sangat....betul dak semua.... lupa lak, kedai bini aku tu boleh klik kat link Touh One kat atas nun....nanti masuk la kedai maya dulu...hehe blog tu pun aku buatkan untuk bantu iklankan kedai dia....k...caiyok....

Rabu, Ogos 04, 2010

Diari Seorang Isteri

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.


Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.
Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,
Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.
Wassalam.

Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.

Doakan Nisa.
Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

Khamis, Julai 29, 2010

Ramadhan Menjelma Lagi

Dikesempatan ini, dengan saki baki umur yang masih ada, saya dengan rasa tersangat rendah diri ingin memohon ampun dan maaf kepada semua yang terbaca atau dengan sengaja menbaca blog saya. Maafkan segala salah dan silap saya sepanjang mengenali saya atau melayari blog saya, mungkin ada yang tidak berpuas hati, terasa hati, tersinggung perasaan dan sebagainya yang mungkin disengajakan atau tidak disengajakan. Saya mohon ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kaki. Seandainya kita berpeluang bertemu lagi, saya harap pertemuan kita dengan hati yang baru yang bebas dan suci dari dosa sesama kita.. mudah-mudahan jiwa kita sentiasa bersih takkala memasuki bulan yang penuh keberkatan ini. Mudahan-mudahan ia menjadikan kita insan yang lebih bersemangat menambah amal bakti kita kepada agama kita yakni Islam.

Mudah-mudahan juga Ramadhan kali ini menjadi sebaik-baik guru yang mengajar dan membimbing kita untuk meneruskan saki baki hidup kita didunia. Kadang-kadang kita selalu leka dengan mencari isi dunia hingga selalu kita lupa pertemuan kita di akhirat kelak hinggakan ramai diantara kita tersalah arah dan gagal mencari jalan pulang...gunakan kesempatan ini untuk kuatkan diri dalam memimpin ahli dan masyarakat kita mendekati Allah dengan mendekati Rumah Allah(Masjid) dan berjuang untuk agama Allah (Jihak tentang kekufuran) yang kita hadapai dizaman ini...

Mudah-mudahan Allah pimpin kita dengan memberi kita kekuatan asbab keikhlasan kita untuk agama-Nya dan mudah-mudahan setiap peluh yang kita nafkahkan untuk agama-Nya dibalas dengan bidadari-bidadari syurga...insyaAllah...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak :)

Ahad, Julai 25, 2010

Bila Aku Nak Dapat Niee.....

Salah satu rancangan kehidupanku...

Teringin sangat nak punya Ladang Kambing sendiri.... 29/April/2010 lalu, wan pi la tengok ladang ni kat Perlis dan rancang nak beli tapi apakan daya wang tidak cukup..hehe InsyaAllah kalau dapat rezeki lebih ingat nak beli kambing kat sini dulu lepas tu tinggal ja kat ladang nie, suruh diorang tolong ternak jap sementara nak tau cara dan kenal ragam kambing nie...penyakit dia ka, demam ka, sakit perut ka, hamil ka dan lain-lain la.... tapi kena bayar la upah sikit kat diorang untuk makanan, rawatan perubatan, sewa kandang dan sebagainya dan dianggar dalam RM100 setahun untuk seekor kambing. Kira ok la, kita tak pening kepala... setahun boleh dapat seekor anak pun berbaloi dah...


tengok kambing ni, tidur dalam keluarga dia... yang belah kanan ni ketua keluarga dia, nama dia Jamnapuri.. waktu jumpa dia macam pengawal kat sini pun ada sebab dia ni ikut ja kat mana kami pi, risau gak awalnya sebab dia lari mai macam nak sondol ja...hehe kadang-kadang fikir binatang ni kalau kita belai dan sayang dia, dia pun akan pandai hargai manusia balik...  kalau manusia yang tak reti hargai kebaikan dan sayang yang orang bagi, sebenarnya lagi teruk dari binatang....


Kat kiri ni kambing yang baru lahir anak akan diasingkan untuk menjaga keselamatan anak ni takut dipijak ka apa ka, saiz anak tu nampak macam dah besar tapi umur sebenarnya baru ja beberapa hari...

ingat nak beli 1 set kambing ni la, 1 set yang aku nak 1 ekor kambing jantan dan 10 ekor kambing betina, harga sekali upah jaga RM12k. Ni harga kambing dan upah jaga untuk setahun la...sekarang kumpul baru ada dalam RM5k or RM6k ja...banyak lagi nak kumpul ni.... sapa ada idea nak cari duit halal cepat sikit?? hehe tak pun sapa nak hadiah kat wan nie?? herm....
Bila la nak cukup untuk beli ni, tambah lak 21/5/2010 ni Ahmad Mujahid dijangka bakal dilahirkan kedunia ni.... InsyaAllah kalau ada rezeki mujahid, dapat la Ayah dia belikan.... :)
Boleh buat kekah sekali kalau ada duit lebih...
Tapi sekarang, Nurul Ain Syifa dh lahir, Mujahid tak jadi keluar, kekah pun takleh nak buat lagi banyak lak duit nak pakai sekarang...macam-macam bisness nak buat, insyaAllah, ada rezeki nanti ok la..

Selasa, Mei 25, 2010

Sinar Hidupku...

NURUL AIN SYIFA
18 MEI 2010 jam 3.29 petang jadi tarikh yang amat bermakna dalam hidupku, saat waktu melihat sendiri bagaimana seorang anak dilahirkan dengan susah payahnya, melihat bagaimana helai rambut pertamanya keluar ke bumi dan kesengsaraan yang terpaksa ditempuh oleh semua ibu dalam perjuangan melahirkan seorang lagi hamba Allah dimuka bumi ini. Dengan penuh pengharapan, setiap ibu bapa pasti inginkan yang terbaik untuk anak-anak mereka tetapi kadang-kadang ramai yang tersalah pimpin hingga berlakunya kepelbagaian gejala dalam dunia hari ini... Lahirnya NURUL AIN SYIFA dengan harapan yang sangat tinggi dicelah sakitnya ummat mudah-mudahan ia dapat menjadi PENAWAR bagi penyakit hari ini dan CAHAYA MATA kepada setiap insan yang menatapinya.Ameen...



Doakan ia menjadi anak yang solehah. Semasa di alam Rahim ibu, anak berada dalam kegelapan yang 3 (fi zulumatis salas) iaitu kegelapan alam Rahim, kegelapan ketika malam, kegelapan dari dunia luar... Kini telah ia telah berpindah ke alam seterusnya iaitu alam dunia...iaitu alam yang sama dengan kita sekarang... berdoalah mudah-mudahan kita sentiasa bersiap sedia untuk alam seterusnya iaitu alam kubur@ alam barzakh, alam yang tiada lagi gunanya segala amalan kecuali 3 perkara : 1. Sedekah jariah 2. Ilmu yang memberi manfaat dan yang ke-3 iaitu doa dari anak yang soleh dan solehah... Ameen....

Yes Ummi....Yes Ayah!!! Syifa mengikut arahan!! :)

Isnin, April 26, 2010

Isteriku Pilihan Allah

Ni la keluarga aku, abg aku yang no 3 takdak kat sini coz dia yang ambil gambar..
tapi yang paling aku sedih hari ni ialah bila kenangkan mak aku tak dak bersama...
Dia tak sempat jumpa menantu dia. Dulu semasa hayat dia, selalu dia suruh aku kahwin sebab masa aku pi keja boleh tolong tengok dan jaga dia yang sakit, tapi tanpa upayaku kerana jodoh pertemuan adalah takdir Allah... jodoh masih belum datang.. :(

Apa yang aku sentiasa harap sekarang ialah untuk senangkan hati semua pihak, InsyaAllah mak walau wan tak sempat bagi mak menantu yang dapat bantu mak di dunia, wan dah pesan dan amanahkan kat isteri wan untuk untuk sedekahkan Al-Fatihah buat mak setiap hari untuk membantu mak di sana (alam kubur). Mudah-mudahan jasa kecil ini dapat meringankan beban mak disana atau menaikkan taraf mak di sisi Allah s.w.t. Ameen..


Alhamdulillah akad nikah berjalan lancar dengan sekali lafaz. Walaupun kali pertama akad nikah, terpaksa buat selamba supaya tak nervous yang boleh mengganggu konsentrasi dalam lafaz nikah. Cuma apa yang tidak memuaskan hati aku ialah sesetengah imam yang menikahkan, perlu diberi lebih pendidikan, kursus dan pendedahan supaya dapat melaksanakan tanggungjawab dengan lebih amanah, cekap dan berilmu. Kalau dari segi hukum dan rukun nikah antaranya 2 orang saksi tapi sekarang saksi berdaftar ada yang tidak hadir hingga terpaksa mencari hingga rumah untuk dapatkan tandatangan saksi. Mujur semasa akad nikah terdapat ramai saksi yang kebanyakkan orang Islam yang mukallaf dan InsyaAllah mahir dalam agama. Sudah masalah saksi, nama pengantin pun salah ejaannya dalam arab. Dari makna yang membawa makna yang baik hingga tidak punya makna apa-apa. Contohnya RIDZUAN (nama aku) ejaan Ra Dhod Wau Alif Nun tetapi dieja dengan Ra Ya Zal Wau Alif Nun yang ketara silapnya. Tauliah sebagai juru akad nikah perlulah dipantau dan diuji. walaupun Tulisan nampak sebagai satu perkara yang kecil, tapi ia boleh mengakibatkan perkara yang besar.

Nasihat Aku :
Jangan terlalu sibuk mencari cinta manusia kerana kamu pasti akan terlupa cinta pada Tuhan..(ALLAH)
Jangan tergoda dengan kecantikan Insan kerana kecantikan itu dibimbangi akan merosakkanmu..
Jangan pilih isterimu kerana bangsawan, andainya ditarik kembali kamu pasti akan merana..
Kerana wanita Kamu akan perkasa dan kerana wanita juga kamu menjadi hina dan hamba dunia...
Pilihlah wanita yang cintakanmu melebihi cintamu padanya kerana mudah untuk kamu memimpinnya...
Pilihlah wanita kerana Allah, kerana taatnya padamu lebih membahagiakanmu lebih dari kecantikan yang menggairahkanmu..
Wanita hanyalah perhiasan dunia yang dijadikan sebagai teman dihati lelaki, samada membantu menemanimu ke syurga atau menarikmu ke neraka... Fikir-fikirlah membuat keputusan yang besar dalam hidup..

Ahad, April 25, 2010

Warkah Buat Ayah dan Bonda Tersayang


Bonda..Halalkanlah....Tiap titisan darah yang mengalir di segenap tubuhku...Tiap titisan susu yang kau hidangkan kepadaku disaat tiada makanan lagi untukku...
Ampunilah segala kenakalanku yang banyak mengguris perasaanmu...baranku yang banyak melukakan hatimu...
Masih belum puas rasanya bersamamu..telah kau pergi meninggalkanku buat selama-lamanya...kau pergi disaat aku masih perlukan belai kasih sayangmu...
Ibu.. kaulah satu-satunya insan yang memahami diriku..tempat aku meluahkan segala duka...tempatku mengadu segala berita..kaulah penghiburku disaatku kesedihan..kini aku tiada siapa lagi...Ya Allah...tempatkanlah ibuku bersama orang beriman...kasihanilah ia seperti mana ia mengasihiku sepanjang usianya...Kau utuskanlah setiap doa-doaku kepadanya supaya dia tahu aku sangat merinduinya...Maafkan aku ibu..andai selama kau berada bersamaku, aku bukanlah anak yang baik...Ibu..pernah kau pohon mahligai untukku disaat kusediakan sedikit sarapan maggi untukmu,disaat kau sudah tidak berdaya dan disaat kau tiada lagi rasa untukmu makan...mahligai yang pernah dimiliki insan sejarah ditengah lautan...maka aku pohon Engkau berikan mahligai yang lebih indah buat ibu...kerana lebih dahulu merawatku semasa kecilku...tanpanya...siapalah aku hari ini..... belum sempat kau menumpang keringatku hari ini...kini...akan aku iringi pemergianmu dengan butiran permata Al-Quran..moga kau tenang disana...Amin...

Ayah..
Disebalik ketegasanmu ada permata tersembunyi...
maafkan aku andai selalu membantah kehendakmu..bukan kerana aku benci, tapi ikhlas sekadar ingin menyatakan kebenaran, ini kerana aku sayang kepadamu..aku mungkin sangat berbeza dengan saudaraku yang lain yang mungkin jauh lebih kau sayangi...siapalah aku?? anak yang lupa daratan...anak yang lupa diri...anak yang mungkin banyak menyusahkan hidupmu... tapi aku bangga kerana sesuatu...kerana aku bagai insan terpilih... yang sering diuji...ditinggalkan sepi... diberi ruang bersama untuk terus merawat baki-baki kehidupan ini... aku tahu disebalik setiap kejadian yang lalu... terlalu banyak permata yang dapat kutemui... bersama dapat mengajar aku erti sebenar kehidupan...erti sebenar pengorbanan dan erti sebenar perjuangan.... kembalimu ke rumah pusaka...menghidupkan kembali seri kehidupan..karenah yang menjadi kerinduan... kekerasan peringatan yang amat ku dahagakan... YaAllah..sangatku hargai kurnia ini...aku puas dititian penuh duri dari titian licin yang banyak menjatuhkan umat... Ayah...apakah impianmu?? Ingin sangat rasanya menghiburkan hatimu, terlalu rindu melihat tawa senyummu...
Ayah...Ibu...ku mohon restu darimu.... atas segala pengorbananmu, andai kau tiada lagi.. pimpinlah aku menuju syahidMu....
YaAllah...kuatkanlah aku menghadapi baki hidup ini... menghadapi ujian yang telah KAU rencanakan untukku.. aku bersyukur kerana masih lagi KAU sayangi hambaMu ini... masih lagi memberi ruang untuk mengangkat darjat disisiMU... maka kau tabahkanlah hati ini... masukkanlah aku bersama orang-yang sabar... Ameen..ya Rabbal'Alamin...

DiSebalik Tirai Besi PPA Batu Gajah

Di Malaysia, terdapat beberapa Pusat Pemulihan Akhlak. Salah satu merupakan Pusat Pemulihan Akhlak Batu Gajah.
SEJARAH PPA BATU GAJAH.( 1st Jakim Post aku kat sini)..

Institusi ini telah dibina pada tahun 1902. Pada masa itu institusi ini dikenali sebagai Kinta Prison. Seterusnya pada tahun 1951 institusi ini mula menerima banduanita dan dikenali sebagai Central Women’s Prison. Pada tahun 1959 pula institusi ini telah ditukar untuk menampunng Orang Tahanan yang ditahan dibawah Ordinan Darurat 1948. Pada tahun 1964 institusi ini telah dipertanggungjawabkan untuk menahan Orang Tahanan yang ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960.

Pada tahun 1983 peranan institusi ini berubah sekali lagi. Mulai tanggal 22 Mac 1983 institusi ini telah dikenali sebagai Pusat Pemulihan Akhlak ( Jabatan Penjara Malaysia ) dan telah mula untuk menahan orang yang ditahan dibawah Akta Dadah Berbahaya ( Langkah-Langkah Pencegahan Khas ) 1985. Melalui akta ini tahanan akan ditahan selama 2 tahun dibawah Perintah Tahanan yang dikeluarkan oleh Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.
KATEGORI ORANG TAHANAN.

Pengertian Orang Tahanan ialah orang yang ditahan oleh kerajaan dengan Surat Kuasa `Order of Detention’ dan orang ini akan ditahan di Tempat Tahanan Perlindungan dan dikenali dengan panggilan `Orang Tahanan’. `Order of Detention’ adalah satu Perintah Tahanan yang ditandatangani oleh Menteri Dalam Negeri untuk menahan mana-mana orang yang melakukan kesalahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Kategori Tahanan di PPA BATU GAJAH, kategori pesalah kali pertama, yang hendaklah dibezakan daripada banduan yang lain dengan memakai nombor penjara berwarna merah di kiri kemeja mereka, kategori pengulang laku jenayah, yang hendaklah dibezakan daripada banduan yang lain dengan memakai nombor penjara berwarna hitam di kiri kemeja mereka. kategori banduan yang lari, yang hendaklah terdiri daripada semua banduan yang pernah melarikan diri daripada penjara atau pihak berkuasa yang lain yang pada masa ini sedang menjalani hukuman dan hendaklah dibezakan daripada banduan lain, dengan memakai jalur tambahan yang berwarna sebagaimana yang ditentukan oleh Ketua Pengarah.
Kesalahan mereka yang ditahan ini tidak dapat didakwa di Mahkamah kerana tidak mempunyai bukti-bukti yang jelas, hanya disyaki melakukan kesalahan atau terlibat di dalam kegiatan-kegiatan yang mengancam keselamatan awam.

AKTA YANG DIGUNAPAKAI
Pusat Pemulihan Akhlak adalah merupakan pusat untuk menahan orang-orang yang melakukan kesalahan di bawah Undang-Undang seperti berikut;* Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 Sek.4(1).
* Akta Keselamatan Dalam Negeri, 1960 (Order of Detention – Sek.8(1)(a).
* Akta Dadah Berbahaya ( Langkah-Langkah Pencegahan Khas ) 1985 Sek.6(1).
* Akta Dadah Berbahaya 1952, Kaedah-Kaedah Pusat Pemulihan Dadah (Jabatan Penjara Malaysia) 1983.

AKTIVITI ORANG TAHANAN
Antara aktiviti orang tahanan adalah yang berkaitan dengan tugas aku kat sini ialah:-

RAWATAN DAN KEBAJIKANKaunseling ( individu, kelompok, kumpulan ). Program ini lebih menitik beratkan untuk merasionalkan pemikiran penghuni selain memberi kefahaman serta menanam sifat-sifat yang positif didalam diri mereka. Program ini juga merupakan sebagai integerasi semula penghuni kedalam kehidupan bermasyarakat dan dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan dikalangan mereka.( a ) Program Halaqah.Merupakan ‘Core Treanment’ bagi penghuni yang beragama Islam yang telah dikenalpasti mempunyai tahap pengetahuan agama yang cetek. Ini bertujuan memberi pendedahan agama kepada penghuni supaya mengamalkan hidup secara Islam yang sebenar.

Gambar di atas adalah aktiviti halaqah.( b ) Aktiviti Keagamaan.Program adalah untuk mereka yang bukan beragama Islam. Antara program yang dijalankan ialah dengan mengadakan seminar agama bagi memupuk nilai-nilai rohaniah yang baik dikalangan penghuni mengikut ajaran dan kefahaman agama masing-nasing. Program biasanya akan dikendalikan oleh pihak penjara dengan bantuan Badan-Badan Bukan Kerajaan yang dilantik atau pertubuhan agama yang berdaftar.(Ni guru dikalangan agama masing2 la, aku cuma uruskan agama Islam. Kalau program besar bawah Islam Hadhari yang meliputi semua agama, aku terlibat la).

AKTIVITI KEAGAMAAN( a ) Seminar Agama untuk semua agama.Program dilaksanakan bagi menyemai sifat-sifat rohani yang baik dikalangan penghuni dan membuka minda penghuni untuk mengupas isu-isu agama dengan penyertaan ahli-ahli panel yang dipilih untuk menjayakan program tersebut.
( b ) Ceramah-Ceramah Jemputan.Mengadakan sesi-sesi ceramah motivasi daripada penceramah luar dalam usaha membentuk keyakinan diri dikalangan penghuni. Program juga mendedahkan penghuni untuk membina kekuatan diri sebelum menghadapi stigma masyarakat sebelum dibebaskan.
( c ) Pertandingan-Pertandingan ( Keagamaan, Lukisan, Lanskap )Pertandingan seperti ini dapat membentuk sikap yang positif dikalangan penghuni untuk lebih berfikiran terbuka dan persaingan yang sihat dikalangan mereka. Selain itu penghuni juga boleh berfikiran secara kreatif untuk menghasilkan sesuatu pekerjaan yang bermutu dan dihargai oleh orang lain.

PROFAIL JABATANPada tanggal 22 Mac 1983 institusi ini telah dikenali sebagai Pusat Pemulihan Akhlak ( Jabatan Penjara Malaysia ) dan telah mula untuk menahan orang yang ditahan dibawah Akta Dadah Berbahaya ( Langkah-Langkah Pencegahan Khas ) 1985. Melalui akta ini tahanan akan ditahan selama 2 tahun dibawah Perintah Tahanan yang dikeluarkan oleh Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.
Pusat Pemulihan Akhlak Batu Gajah Perak merupakan sebuah institusi yang menampung penghuni yang ditahan Akta Dadah Berbahaya ( Langkah-langkah Pencegahan Khas ) 1985 Akta 316. Akta 316 ini membuat peruntukan mengenai Tahanan Pencegahan orang-orang yang ada kaitan dengan apa-apa aktiviti yang berhubungan dengan atau yang melibatkan pengedaran dadah berbahaya. Akta ini telah dikuatkuasakan pada 30 Mei 1985. Perintah Tahanan melalui akta ini dikeluarkan dan ditandatangani oleh Menteri Keselamatan Dalam Negeri.

Aktiviti keagamaan terbaru ialah pertandingan marhaban dan tilawah akan diadakan di penjara Bentong pada 8.7.09 ni..



haa...dah selamat pun program kat penjara bentong, tapi kurang bernasib baik sebab dalam 3 penyertaan tahanan dalam pertandingan, kami cuma menang bagi peserta Qariah wanita 1 ja iaitu mendapat tempat ke-2. Saingan tahun ini agak sengit berbanding tahun-tahun lalu...cuba lagi tahun depan.insyaAllah.

Pertandingan selepas ni harap PPA boleh terus Johan. Tetap menyokong walau jauh diperantauan.

Selasa, April 20, 2010

Baby Walker - Pro VS Contra

AWAS!! Baby WALKER rencatkan perkembangan MENTAL anak


Allah berfirman : "Yang menciptakanmu lalu menyempurnakan kejadianmu dan menjadikan anggota-anggotamu seimbang, menurut rupa yang dikehendaki-Nya. Dia menyusun tubuh-tubuhmu" (Surah Al-Infithaar : 7-8 )

"Anak saya baru 6 bulan, kalau saya tiarapkan atau dia meniarap sendiri tak boleh lama-lama nanti dia mengamuk cept penat dan letih, tambah pula tengkuk dia masih lembih, kesian saya tengok dia, kalau letak dalam walker ni saya nampak dia happy ja, boleh ke sana ke sini" Alasan inilah yang mungkin selalu ibu atau bapa berikan untuk memberi walker kepada anak-anak dan ada yang berkata walker ni mampu beri anak ni cepat untuk berjalan. Apa yang lebih penting sekiranya anak diletakkan di dalam walker, anak tidak berpeluang untuk menjulur dan merangkak.
Hakikat inilah yang perlu disedari oleh kaum ibu dan bapa. Anak perlu ditiarapkan selalu sebaik sahaja selepas lahir. Insya-Allah anak akan cepat menjulur dan merangkak. Ini memberi peluang kepada anak untuk membantu perkembangan dari fizikal dan intelektual.

Antara kebaikan dan manfaat anak ditiarapkan, menjulur dan merangkak ialah : 1. Mempercepatkan perkembangan sistem saraf otak dari tahap 1,2 dan tahap 3.  2. Membolehkan kepalanya membesar dan berbentuk bulat (tidak leper) dan otak belakang merupakan memori, biar ruangan memori membesar dengan mudah dengan tidak banyak baring.  3. Mempercepatkan daya penglihatan sehingga ia dapat menembungkan penglihatan kedua-dua matanya.  4. Menguatkan otot-otot leher, bahu dan belakang sambil mempercepatkan pernafasannya.  5. Mempercepatkan ia membuka jari-jari tangannya agar meningkatkan daya genggaman dan daya sentuhan.  6. Membolehkan anak menggunakan kedua tangannya untuk mengangkat badannya dan terus mula mengimbang badannya.  7. Membolehkan ia bergerak sendiri dengan tujuan meneroka.  8. Memperkuatkan asas bagi dia cepat berdiri dan menyusur.  9. Meningkatkan asas bagi anak memperoleh pertuturan yang baik.

Walker mungkin banyak memudahkan kerja kita sebagai ibu atau bapa tapi perlu kita beri perhatian, anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai orang harta dunia, walker juga banyak mendatangkan kesan buruk kepada perkembangan dan keselamatan anak-anak. Jika terlalu cepat masukkan anak ke dalam walker juga akan menyebabkan otot-otot leher yang masih lembut akan rosak dan seterusnya memberi kesan pada saraf  otak. Ini akan merugikan anak. Disamping itu anak tidak berpeluang meneroka sedangkan masa kecil itulah masa terbaik untuk mereka meneroka. SEkian Nasihat Ikhlas Kepada Semua.

 
Hakcipta : Wan Saidin